JEDLÁ DIVOČINA je site-specific projekt performerky Heidi Hornáčkové, v rámci kterého zve účastníky na procházku karlínskou divočinou, která vyvrcholí performativním piknikem v Přístavu 18600.
Akce se koná po novoluní, což je ideální čas pro sběr léčivých bylin, semen, plodů i plevele, během kterého účastníci ochutnají možnosti jejich kulinářského využití.
👉 Počet míst je omezen. Pokud máte zájem se zúčastnit tohoto perfomativního setkání, vyplňte prosím přihlašovací formulář.
Program je strukturován kolem čtyřchodového menu, kde každý chod je připraven z místně nasbíraných sezónních surovin a vybízí k průzkumu relací mezi tělem, komunitou a prostředím. Performance se zaměřuje na hledání spojení s okolím i živoucí kulturou uvnitř těla a odráží harmonický, ale zároveň složitý vztah mezi elementy přírody a lidskou zkušeností.
HEIDI HORNÁČKOVÁ
Heidi Hornáčková je umělkyně, performerka, kuchařka, pekařka a kurátorka pracující v České republice a v zahraničí. Ve svých projektech využívá jídlo jako zprostředkovatele sdíleného momentu. Pracuje v oblasti současného vizuálního umění a experimentálního divadla. Proces sdílení jídla vnímá jako unikátní vzájemný zážitek v časoprostoru, umocňující kolektivní paměť i potenciál zkoumat naše vnímání. Za užití jídla jako hravého a komunitního jmenovatele vytváří Heidi prostor pro novodobá i tradiční, mezilidská i mezidruhová setkání.
~ ENGLISH ~
EDIBLE WILDERNESS
This site-specific project by performer Heidi Hornáčková invites participants on a unique journey through the wilds of Karlín, culminating in a performative picnic at Přístav 18600.
Set after the new moon, an optimal time for foraging medicinal herbs, seeds, fruits, and weeds, the event explores the culinary potential of these natural elements.
👉 The capacity is limited. Please fill out this form if you want to attend this performative meeting.
Structured around a four-course menu, each dish is crafted from locally gathered, seasonal ingredients, offering a sensory exploration of the links between body, community, and environment. The performance focuses on finding connections with the surroundings and the living culture within the body, reflecting the harmonious yet complex relationship between the elements of nature and human experience.
HEIDI HORNÁČKOVÁ
Heidi Hornáčková is an artist, performer, cook/baker and curator currently working in the Czech Republic and internationally. Her projects, in which food is the mediator of a shared moment, are rooted in contemporary visual art and experimental theatre. She understands the process of food sharing as a unique mutual experience in time and space that allows for expanded opportunities for exploring perception and collective memory, using the playful, communal and transcendent potential of food to encourage neo-traditional ways of interpersonal and interspecies encounters.